24 Μαΐου, 2010

Έργο βαρκούλα

Τις περισσότερες φορές οι απλές παρεμβάσεις στις γειτονιές μιας πόλης, είναι πολύ πιο ουσιαστικές από τα μεγάλα έργα. Προσφέρουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό λύσεις στα απλά καθημερινά προβλήματα, δημιουργούν συνθήκες αξιοπρεπής διαβίωσης, επιδρούν στην καλή ψυχολογία των πολιτών.
Ο Πλάτανος π.χ. είναι μια περιοχή στο κέντρο της πόλης, που σηματοδοτείται από μια μικρή πλατεία, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου πλάτανου, εξού και το όνομα. Από το κεντρικό αυτό σημείο, καθημερινά περνούν εκατοντάδες άνθρωποι, είτε πεζοί, είτε με τα αυτοκίνητά τους.
Σ' αυτή την πλατειούλα ξεκουράζονται και ψυχαγωγούνται άνθρωποι όλων των ηλικιών, κλείνονται ραντεβού, συνευρίσκονται γείτονες, ανταλλάσσονται απόψεις, προβλήματα και προβληματισμοί, παππούδες και γιαγιάδες βγάζουν βόλτα τα εγγονάκια τους. Το κόστος για να ομορφύνει αυτή η πλατεία, με πολύ απλές παρεμβάσεις είναι μηδαμινό σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα έχει στην καθημερινότητα δεκάδων κατοίκων.


Τα σήματα π.χ. μπορούν να στηριχτούν με κάποιον άλλο τρόπο ή σε ένα άλλο σημείο και όχι πεσμένα και γερμένα στον τοίχο της λιλιπούτειας πλατείας ή δίπλα από τα παγκάκια. Ο πίνακας για αναρτήσεις κηδειών και μνημόσυνων, καλό θα ήταν να μη βρίσκεται σε περίοπτο σημείο, εκεί κυρίως που συχνάζουν άνθρωποι έτοιμοι να μετακομίσουν κι αυτοί στον ύψιστο, αλλά να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο, να είναι σίγουρα πιο καλαίσθητος και σε καμία περίπτωση σε μέγεθος με μεγάλη υψομετρική διαφορά σε σχέση με την πέτρινη βρύση. Κοντεύει να φτάσει τον πλάτανο σε ύψος!



Η πέτρινη βρύση θα μπορούσε να καθαριστεί και να σβηστούν τα κάφρικα γκράφιτι που τη διακοσμούν.



Τα παγκάκια, πονεμένη ιστορία για την πόλη μας, θα μπορούσαν να συντηρούνται, όπου και όταν χρειάζεται, αν όχι να αλλαχτούν.


Ας σεβαστούμε επιτέλους τους απλούς δημότες αυτής της πόλης. Ακόμη και με ψίχουλα μπορούν να γίνουν ουσιαστικές, οικονομικές και καλαίσθητες παρεμβάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι σεβασμός, ενδιαφέρον, φαντασία, αισθητική. Φτάνουν πια οι ναυαρχίδες. Πνιγήκαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: