08 Νοεμβρίου, 2010

Κερδισμένη η Αποχή


Ωραίες είναι οι εκλογές, κάτι ανάμεσα από αγώνα ποδοσφαίρου και εθνική εορτή. Ειδικά άμα πλαισιώνονται και από ηλιόλουστη μέρα. Τότε είναι ότι καλύτερο.


Όλοι όσοι αποφασίσουν να ψηφίσουν και δεν πάνε εκδρομή, ντύνονται με τα καλά τους για να πάνε στην κάλπη, ετοιμάζουν το γιορτινό μεσημεριανό τραπέζι για τους ετεροδημότες συγγενείς, τα καφέ και τα μπαράκια είναι γεμάτα κόσμο και σχόλια, τα καφενεία στα χωριά έχουν την τιμητική τους, φίλοι και συγγενείς συναντιούνται, ανταλλάσουν απόψεις, αντιπαρατίθενται, πικραίνονται, επιλέγουν ομάδες, συμφωνούν, διαφωνούν, αποκτά ζωντάνια κι ενδιαφέρον η συζήτηση. Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ευτυχία που η οικογένεια ξαναμαζεύεται, που το σπιτικό τους ξαναζωντανεύει, αισθάνονται ότι έχουν λόγο και δύναμη, αναπολούν παλιές εκλογικές αναμετρήσεις και έπειτα παίρνουν τα σκονάκια στην τσέπη τους και οδηγούνται στην κάλπη για να κάνουν το χρέος τους.

Την τιμητική τους επίσης έχουν και τα ΜΜΕ. Είναι οι μέρες τους, αυτών και των υποψηφίων. Βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε τα πάντα. Δηλώσεις, απόψεις, αναλύσεις, αποτελέσματα, σχόλια.

Το καλύτερο όμως απ’ όλα είναι η επόμενη μέρα. Η μέρα που νίκησε η δημοκρατία.
Όλοι είναι κερδισμένοι! Όλοι είναι ευχαριστημένοι! Όλοι είναι έτοιμοι για περισσότερη δουλειά, από την ίδια κιόλας μέρα!

Στους κάθε είδους σχολιασμούς ακούγεται δειλά η λέξη αποχή. Έχει αντικαταστήσει τις λέξεις απαξίωση, αδιαφορία, αγανάκτηση, αντίδραση, αηδία, αποξένωση από το πολιτικό μας σύστημα.

Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να ερευνήσει κάποιος την ηλικιακή ομάδα που απέχει συνήθως από τις εκλογές. Όπως θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να γίνει και μια εκπομπή που να μας  παρουσιάζει περιπτώσεις άκυρων ψηφοδελτίων.

Μια παρέα παιδιών, γύρω στα είκοσι το βράδυ των εκλογών, έτυχε να περνά έξω από το εκλογικό κέντρο υποψήφιου περιφερειάρχη. Τυχαία άκουσαν κάποια αποτελέσματα. Κάποιο παιδί από την παρέα γύρισε τότε γεμάτο απορία και ρώτησε: «Καλά βγήκαν κιόλας τα αποτελέσματα;»

Κι είχε απόλυτο δίκιο το παιδί να απορεί. Τα δικά του αποτελέσματα από τις Πανελλήνιες βγήκαν μετά από τρεις μήνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: