16 Ιανουαρίου, 2011

Απορία αναγνώστη

Ο κ. Γ. Παπαδημητρίου μας έστειλε χθες ένα μειλ εκφράζοντας μια απορία που απευθύνεται προς τους διοργανωτές της χθεσινής ημερίδας με θέμα "Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη λίμνη Παμβώτιδα". Το μπλογκ δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που προέρχονται από αναγνώστες, αλλά τα παρουσιάζει αυτούσια.  


ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΕΑ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ;
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΙΚΕΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ;
ΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ;

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πράγματι η γέφυρα βρίσκεται εντός του υδροβιότοπου, το καλό είναι ότι είναι κατασκευασμένη σε υποστυλώματα από σκυρόδεμα και όχι σε ανάχωμα.

Η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία έχει ενημερώσει για μερική καταστροφή του υγρότοπου Βρέλλη με έγγραφό της τον Ιούλιο του 2010 προς Δήμο Μπιζανίου, ΥΠΕΚΑ Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Το έργο έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς ο υδροβιότοπος δεν είναι καταγεγραμμένος.

Αντίστοιχα η οριοθέτηση της Παμβώτιδας έγινε πάνω στο ανάχωμα Ανατολής Κατσικάς γιατί ο πίσω υδροβιότοπος δεν είναι καταγεγραμμένος... απόφαση που έχει προσβάλει στο Σ.τ.Ε. ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ( http://sppi1976.blogspot.com/2009/06/blog-post_30.html ).

Και υπολείπονται άλλοι 29 περιφερειακοί υγρότοποι που δεν έχουν καταγραφεί για να προστατευθούν, σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε σε έγγραφο της Ορνιθολογικής Εταιρείας (θα το βρείτε εδώ: http://sppi1976.blogspot.com/2010/01/blog-post.html ).

Ούτε και οι καταβόθρες προστατεύονται, και είδαμε πόσο σημαντικές είναι με τις πρόσφατες πλημμύρες.

Το σημαντικό είναι η εκ των προτέρων καταγραφή, οριοθέτηση και προστασία των υγρότοπων, και για αυτό πιέζει και αγωνίζεται τόσο ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων όσο και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στο εξωτερικό δράσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον υποχρεούνται να πληρώσουν για αποκατάσταση του περιβάλλοντος κάπου αλλού. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί η χορηγία της ΙΚΕΑ είναι αρνητική, το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η ΙΚΕΑ. Το πρόβλημα είναι η αδιαφορία όλων μας, η ανοργανωσιά του ελληνικού κράτους, η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, η συνεπακόλουθη μη καταγραφή και προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων κλπ

Φιλικά,
Κώστας Σακκάς

Umbrella είπε...

Κώστα, απαντάς πάντα άμεσα και τεκμηριωμένα, όμως αυτή τη φορά δε μπορείς να δικαιολογήσεις με τίποτα την εντελώς αδικαιολόγητη αποδοχή από τους διοργανωτές, της χορηγίας του ΙΚΕΑ!

Πολύ περισσότερο αν η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγγείλει εγγράφως την καταστροφή του υδροβιότοπου από τα ΙΚΕΑ!!!

Ο αρνητικός συμβολισμός δε κρύβεται με τίποτα.

Και δε μπορεί να έχει καμία θέση η διαφήμιση του ΙΚΕΑ με το λογότυπό του, στην ίδια αφίσα ημερίδας που συνδιοργανώνει και η Ορνιθολογική Εταιρεία, της οποίας το λογότυπο απουσιάζει.

Το ότι το έργο τυπικά καλύπτεται από περιβαλλοντική αδειοδότηση, μας δείχνει για άλλη μία φορά το είδος των επιστημόνων που παράγει η χώρα μας! Γιατί κάποιος Περιβαλλοντολόγος έβαλε την υπογραφή του. Να τους χαιρόμαστε!

Unknown είπε...

Δεκτή η Ένσταση !

Η ΙΚΕΑ κλήθηκε τελευταία καθώς η εξεύρεση χορηγών αποδείχθηκε δύσκολη. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων μαζί με την ΙΚΕΑ έδωσαν τα μεγαλύτερα ποσά.

Το κόστος της έκθεσης φωτογραφίας το έβαλε τελευταία στιγμή ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ώστε να μη ματαιωθεί η έκθεση, και διάφορα έξοδα βάλαμε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής από την τσέπη μας.

Λογότυπα μπήκαν των χορηγών χρημάτων και των χορηγών επικοινωνίας, όχι των συνδιοργανωτών οι οποίοι συνεργάσθηκαν όχι για προσωπική προβολή μα για την άρτια οργάνωση της ημερίδας.

Δελτίο Τύπου εδώ
http://sppi1976.blogspot.com/2011/01/blog-post_18.html

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κώστα

Η απάντησή σου στον κ. Γ. Παπαδημητρίου με λύπησε βαθύτατα. Έχουμε ξεσκεπαστεί και προσωπικά είμαι έτοιμος να το παραδεχτώ και να κάνω δημόσια την αυτοκριτική μου. Πράγματι, κανένας καλόπιστος συμπολίτης μας δεν θα πιστέψει τις καλές μας προθέσεις για την ανάδειξη του ζητήματος της λίμνης, όπως τονίζει ο κ. Γ. Παπαδημητρίου. Μήπως η ημερίδα έγινε τυχαία, λίγες μόνο μέρες, μετά το άνοιγμα του καταστήματος ΙΚΕΑ; Ποιος αμφιβάλλει πλέον ότι έγινε για να διαφημιστεί η πολυεθνική/μονοπωλιακή εταιρεία;

Ας το παραδεχθούμε λοιπόν:

1. Η πρόσκληση επιστημόνων που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση λιμνών στις χώρες τους (D. Gilbert, J. Padisak) και ελλήνων επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί χρόνια με τις λίμνες της χώρας μας (Κατσαδωράκης, Λεονάρδος, Μουστάκα), με πρόφαση την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και την επιστημονική συμβολή στο πρόβλημα Παμβώτιδα, ήταν προπέτασμα καπνού.

2. Το γεγονός ότι δεν απευθυνθήκαμε για χορηγίες στις Πτηνοτροφικές και Κτηνοτροφικές Μονάδες της περιοχής, που είναι βέβαιο ότι δεν μολύνουν την Παμβώτιδα και δεν σχετίζονται με καμιά αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, σαν σκοπό είχε την προβολή της πολυεθνικής ΙΚΕΑ.

3. Η παρέμβαση της Ορνιθολογικής Εταιρείας για την αναστολή των έργων κατασκευής της ΙΚΕΑ, λειτούργησε αποπροσανατολιστικά.

Πρέπει τέλος να αισθανόμαστε υπόλογοι απέναντι στο ογκώδες μαζικό κίνημα που με πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπαδημητρίου αναπτύχθηκε για να μη κατασκευαστεί η ΙΚΕΑ στον υγρότοπο Βρέλλη.

Αυτά τα ολίγα αγαπητέ Κώστα.

Γ. Θυφρονίτης

ΥΓ 1 Ας σοβαρευτούμε αγαπητοί φίλοι. Ο αριστερισμός και η ασύστολη χρήση του αριστερόμετρου σε συνδυασμό με την προσωπική φιλοδοξία προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημία στη λίμνη, και όχι μόνο.

ΥΓ 2 Ζητούμε συγνώμη που δεν ζητήσαμε την άδεια να ανησυχούμε και εμείς για το μέλλον της λίμνης, αλλά είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε μόλις μας υποδειχτεί από ποιόν θα πρέπει να τη ζητήσουμε.