21 Ιανουαρίου, 2012

Το προφίλ ενός Γιαννιώτη



Ο Γιαννιώτης είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άτομο με ιδιομορφίες και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι ένας χαρακτήρας ως επί τω πλείστον εσωστρεφής, με ερμητικά κλεισμένες τις πόρτες του σπιτιού του και του εαυτού του. Είναι βαρύς και αδιάλλακτος, δε χαμογελά συχνά και πολύ σπάνια γελάει με τη ψυχή του ή ξεκαρδίζεται, κυρίως δημόσια, στα γέλια.

Δεν είναι ποτέ χαλαρός στη συμπεριφορά του, κυρίως όταν έχει να κάνει με ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ούτε στους άλλους για «ελαφρότητα», όπως θα τη χαρακτήριζε. Αισθάνεται ότι αν αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και χαλαρό οι άλλοι Γιαννιώτες θα τον παρεξηγήσουν, όπως ακριβώς κάνει και ο ίδιος σε ανάλογες περιπτώσεις. Γι’ αυτό και νιώθει άβολα σε άλλα μέρη με πιο χαλαρές συμπεριφορές. Μιλάει με βαριά προφορά και η αγαπημένη του λέξη είναι το "ΟΡΕ" ή ακόμη καλύτερα το "Ά ΟΡΕ".

Αφήνεται να τον παρασύρει η ευθυμία μόνο σε περιπτώσεις μέθης ή πολύ μεγάλης χαράς, χορεύει σπάνια, κυρίως βαριά κι ασήκωτα τραγούδια, φλερτάρει ακόμη πιο σπάνια, τα χαρακτηριστικά του είναι συνήθως σφιγμένα, το βλέμμα του κριτικό και αυστηρό.

Η συμμετοχή του στα τεκταινόμενα της πόλης είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη και εξαντλείται, ασκώντας κριτική πάντα μέσα στα πλαίσια τεσσάρων τοίχων, καφέ, ουζερί, μπαρ κλπ.

Δεν ξεβολεύεται εύκολα από το πρόγραμμά του, όποιο κι αν είναι αυτό και δεν του αρέσουν οι εκπλήξεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα τον χαρακτηρίζαμε ενεργό πολίτη, ανοιχτό σε ομάδες, συνεργασίες, πρωτοβουλίες, προτάσεις και αγώνες, εκτός από αυτούς που αφορούν τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Όλα αυτά αισθάνεται ότι τον αποπροσανατολίζουν από την καλά ταχτοποιημένη του καθημερινότητα. Η ενεργοποίηση τον τραντάζει, τον βγάζει από τη ράθυμη κατάστασή του. Όλα είναι δουλειά των άλλων και τρελαίνεται για το σλόγκαν «αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα».

Τις περισσότερες φορές χλευάζει τους ανθρώπους που ενεργοποιούνται γύρω του και τους κριτικάρει αμείλικτα. Είναι βαρύς ακόμη και στο να σχολιάσει σε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, γιατί κουράζεται να σκεφτεί και να γράψει. Πιστεύει ότι η μουσντρουβιά και η παθητικότητα είναι συνώνυμο της σοβαρότητας.

Το μεγαλύτερο προτέρημά του είναι να αποταμιεύει χρήματα και να έχει στην κατοχή του πολλά ακίνητα για να αισθάνεται σίγουρος, ελεύθερος και περήφανος!

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αμάν ωρέ" κοπέλλα (για να το ελαφρύνουμε κιόλας} από που το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα και με ποιά διαδικασία? Εντάξει δεν είναι και από τους πιο προοδευτικούς ο κόσμος αλλά τελικά και ποιός ενσαρκώνει τον προοδευτισμό σήμερα?
Εξάλλου μη ξεχνάς ότι οι περισσότεροι ευεργέτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας απο την Ηπειρο κατάγονταν. Μπορεί οι σημερινοί να μην είναι σαν τους παλιούς αλλά κάτι λέει κι αυτό.

Ororra είπε...

Όπως το είπες οι ευεργέτες κατάγονταν, αλλά δεν κατοικούσαν στα Γιάννενα, όσο αφορά τον "προοδευτικό" η βαριά διάθεση και η ασήκωτη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ακολουθεί σα συννεφάκιτο Γιαννιώτη, δεν έχουν καμία σχέση με τον παραπάνω χαρακτηρισμό.

Ανώνυμος είπε...

"κανα ντασκου" "κανα γκορου" (αμα δεν τα σιαπερς ζητα μου να στα εξηγησω, "θαχεις στου μυλος" και ταγραψες αυτα.
Γιαννιωτη δεν γνωριζεις κανενα σιγουρα.

Ororra είπε...

Χαίρομαι που ένας γνήσιος Γιαννιώτης διαβάζει το μπλογκ μου και μάλιστα χρησιμοποιεί και τα άπταιστα Γιαννιώτικα-Καστρινά του για να μας επιβεβαιώσει τα γραφόμενα.
Ευχαριστώ πολύ, αλλά δε με ενδιαφέρεις.

Ανώνυμος είπε...

Καραβατιανος ειμαι.
Ειναι σιγουρο οτι "βερο Γιαννιωτη" δεν εχεις γνωρισει.
Ειναι σιγουρο οτι εισαι (και μην παιζεις κρυφτο πισω απο γυναικεια ονοματα)πολυ κομπλεξικος με τους Γιαννιωτες.
Μικρος που εμενες;;;;

toulitsa είπε...

Είναι πολύ εύστοχη η περιγραφή σου! Αναγνώρισα τόσους φίλους μου που τρόμαξα. Ξέχασες μόνο να πεις ότι το πιο μακρυνό ταξίδι τους είναι μέχρι το Κανάλι! (της Πρέβεζας, όχι παραπέρα)

Chris Liapatis είπε...

Η αλήθεια είναι ως συνήθως κάπου στη μέση. Κάποια στοιχεία από αυτά που αναφέρονται ισχύουν όντως αλλά χωρίς να είναι τόσο τραγικά όπως παρουσιάζονται τα πράγματα. Βούληση για νέα πράγματα και καινοτομίες γενικά υπάρχει από τους Γιαννιώτες και δεν ασχολούνται μόνο με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μην ανησυχείς... Απλώς οι τοπικοί άρχοντες δεν την έχουν και κρατάνε την αγαπημένη μας πόλη πίσω σε πάρα πολλά ζητήματα

Ανώνυμος είπε...

καναν Αβγίτ' γνώρ'σες ποτέ??

Ανώνυμος είπε...

καρκινο στη μανα σου

Ανώνυμος είπε...

τυρομουνα