11 Μαρτίου, 2012

Παγκόσμια Ημέρα ποιας Γυναίκας;




Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η ημέρα της γυναίκας. Κάθε χρόνο γίνονται κάποιες επετειακές εκδηλώσεις και βγαίνουν ανακοινώσεις και μηνύματα. Είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πάει την ημέρα αυτή ένα βήμα πιο πέρα με τη διοργάνωση ενός εικαστικού κύκλου υπό τον τίτλο «Γυναίκα και Χρώμα» που θα διαρκέσει τρεις μήνες –από αρχές Μαρτίου μέχρι αρχές Ιουνίου.










Είναι από τις λίγες φορές που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία της πόλης, αν τις ανοίγει. Το σημαντικό όμως πέρα από αυτό που είναι μια άλλη συζήτηση, είναι ότι επιτέλους έγινε μια πολύ αξιόλογη και σοβαρή εικαστική έκθεση, αλλά και οι διαλέξεις που θα συνεχίσουν μέχρι τις 17 Ιουνίου, είναι επίσης αξιόλογες.
Ευχόμαστε αυτό να είναι μόνο η αρχή.



Είναι πολύ ωραίο να έχεις την πολυτέλεια να ασχολείσαι με την τέχνη, γιατί πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά στη ζωή. Δυστυχώς τα παγκόσμια στοιχεία για τη θέση της γυναίκας σε άλλες κοινωνίες πέρα από τις δικές μας, είναι ανατριχιαστικά.

Κάποιες γυναίκες, απλά παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Καλό θα ήταν σε μια επόμενη εκδήλωση να αναδείξουμε και αυτή τη πλευρά, να ευαισθητοποιήσουμε και να προσφέρουμε έμπρακτα στη «Γυναίκα χωρίς καθόλου ευκαιρίες».



Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ActionAid διοργανώνει δράσεις αλληλεγγύης για τις γυναίκες του κόσμου που πέφτουν θύματα βίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν μηνύματα αλληλεγγύης προς γυναίκες που έχουν υποστεί ακραία βία και που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα τραύματά τους.


Η βία που υφίστανται οι γυναίκες στον κόσμο κάθε μέρα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους και την υγεία τους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ σε ορισμένες χώρες όπως η Ζάμπια το 59% των γυναικών θα βιώσουν σωματική βία στη ζωή τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι και το 50% των σεξουαλικών επιθέσεων συμβαίνουν σε κορίτσια που είναι κάτω των 16 ετών. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2002, 150 εκατομμύρια κορίτσια υπέστησαν σεξουαλική βία. Τέλος, 100 με 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να τον υποστούν στην Αφρική μόνο

Στην Γκάνα, οι κάτοικοι πιστεύουν ακόμα στη μαγεία και υπάρχει κυνήγι μαγισσών. Στα βόρεια της χώρας οι γυναίκες που κατηγορούνται για μαγεία λιντσάρονται και εξορίζονται σε «μαγικά» χωριά από όπου δεν μπορούν να ξεφύγουν. 1000 γυναίκες και 700 παιδιά κυρίως κορίτσια υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα στα χωριά αυτά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας χωρίς να μπορούν να φύγουν διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Όπως η 27χρονη Άσανα, που για να την πιέσουν να παραδεχτεί ότι είναι μάγισσα, έλιωσαν πλαστικό πάνω στο κορμί της ενώ ήταν έγκυος στον 5ο μήνα.

Στο Μπανγκλαντές, η βία κατά των γυναικών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και η χώρα έχει το θλιβερό ρεκόρ να είναι πρώτη στις επιθέσεις με οξύ. Το 2005, καταγράφηκαν 267 επιθέσεις. Θύματα είναι κυρίως γυναίκες, αλλά και παιδιά καθώς οι επιθέσεις συμβαίνουν συχνά την ώρα του ύπνου. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι μέχρι και 29.000 ανήλικα κορίτσια εκδίδονται στα πορνεία του Μπαγκλαντές που ακόμα και σε ηλικία 12 ετών μπορεί να πουληθούν από τους γονείς τους.


Η ActionAid σε όλες τις χώρες όπου δρα, δουλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας εναντίον τους. Απο σήμερα ξεκινάμε στην Ελλάδα έναν αγώνα ενημέρωσης για τα θέματα των γυναικών του κόσμου. Συλλέγουμε μηνύματα αλληλεγγύης που θα παραδοθούν στις γυναίκες της Γκάνας και του Μπανγκλαντές. Στείλε κι εσύ το δικό σου μήνυμα αλληλεγγύης από 8 έως και 30 Μαρτίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: