09 Νοεμβρίου, 2009

12Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ 9Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ-CAMERA ZIZANIO

 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
                             http://www.neanikoplano.gr/

ιδρύθηκε το 1997 και είναι ο μόνος θεσμός στον τομέα του κινηματογράφου για παιδιά και νέους που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Η Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ δημιουργήθηκε το 1992 από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.
Κύριοι στόχοι του είναι οι ποιοτικές πολιτιστικές παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό.

Η Camera Zizanio αποτελεί σήμερα τη μοναδική πανευρωπαϊκή διοργάνωση για την οπτικοακουστική δημιουργία των νέων. Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διάφορες πόλεις της Ελλάδας δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στον Πύργο, για να παρουσιάσουν τις εργασίες που δημιουργούν είτε σε σχολικά ή άλλα εργαστήρια είτε μεμονωμένα, να ανταλλάξουν απόψεις, να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν για κοινές δράσεις.
 Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στον Πύργο, πρωτεύουσα του νομού Ηλείας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θεατών που παρακολουθούν τις προβολές και τις εκδηλώσεις του ξεπερνά τις 20.000 ετησίως, ενώ περισσότερα από 250 παιδιά και νέοι συμμετέχουν ενεργά και σε καθημερινή βάση στις δομές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.


Επίσης, σ ένα μεγάλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί και σε άλλες πόλεις του νομού Ηλείας, φιλοξενεί ταινίες εκτός συναγωνισμού (σε αφιερώματα και ειδικές προβολές), διοργανώνει συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις και λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ για τη δημιουργική έκφραση των παιδιών και των νέων λειτουργεί κινηματογραφικά και άλλα εργαστήρια (σκηνοθεσία, μοντάζ, σκίτσο, κινούμενο σχέδιο, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, κολάζ, πηλός, κατασκευή μάσκας κ.ά.) και εκδίδει την εφημερίδα Ζιζάνιο.


Οι πολίτες και οι φορείς Δήμοι και Νομαρχία του νομού Ηλείας, όπου έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, το θεωρούν ως μια κατάκτηση που αναβαθμίζει την πόλη του Πύργου και ολόκληρη την περιοχή.
Στις μέχρι σήμερα διοργανώσεις του το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει προβάλλει στα διαγωνιστικά πρόγραμματά του και στα διάφορα αφιερώματα πολλές εκατοντάδες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από περισσότερες από πενήντα χώρες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κινηματογραφίες αλλά και κουλτούρες, ενώ το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, θεσμικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές).


'Οσοι δε θέλουν να μετακομίσουν στην Πρέβεζα, μπορούν να πάνε να ζήσουν στην Αμαλιάδα, στον Πύργο ίσως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: