16 Φεβρουαρίου, 2011

Πλατεία θρίλερ

Ας ξεναγηθούμε σε μια από τις υπέροχες πλατείες, την πλατεία που βρίσκεται στην περιοχή Ζευγάρια, μια από τις πολλές που κοσμούν την ωραία μας πόλη. Μια πλατεία σύγχρονη, καθαρή, φιλόξενη, ανθρώπινη. Μια πλατεία που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής για ψυχαγωγία, συνεύρεση, συντροφικότητα, συζήτηση, παιχνίδι, άθληση, ξεκούραση, αναψυχή.



Αυτό που κυρίως τη χαρακτηρίζει είναι η βρωμιά, η εγκατάλειψη και τα μουντά της χρώματα. Λάστιχα, κλαδιά, παλιά ρούχα, σκουπίδια, είναι λίγα από τα ευρήματα στην πλατεία.
Νομίζω ότι ο Δήμος το κάνει επίτηδες. Σίγουρα περιμένει μια εθελοντική ομάδα για να τον υποκαταστήσει, που θα της δώσει και μεγάλη δημοσιότητα και τα εύσημα και μάλιστα θα συμμετέχουν στις δράσεις της, εθελοντικά πάντα, τις Κυριακές και νυν, αρμόδιοι και πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Άλλωστε η νέα τάση είναι ο εθελοντισμός, αλλά αυτό είναι άλλη ανάρτηση.  


Η άλλη επίσημη δικαιολογία-καραμέλα, είναι η κακή οικονομική μας συγκυρία, η οποία παρεμπιπτόντως πρέπει να κρατάει τα τελευταία πενήντα χρόνια, για να δικαιολογούμε την κακομοιριά μας.
Ερωτώ λοιπόν, θέλει πολλά χρήματα να καθαρίζεις τακτικά μια πλατεία, να βάλεις πέντε αξιοπρεπή παγκάκια, να βάψεις τις κολόνες-ντεκόρ, να ξηλώσεις τις παλιές πινακίδες που διαφημίζουν παλιά έργα, προ κρίσης, (εκτός πια κι αν μας υποχρεώνουν οι Ευρωπαίοι να τις έχουμε αναρτημένες εφ' όρου ζωής) και να βάλεις και δύο καλάθια για τα σκουπίδια;


Κι αν θέλει χρήματα αυτή η ιστορία, ας μην πάνε να φάνε, για ακόμη μια φορά, την 21η Φεβρουαρίου οι "επίσημοί μας" στο Du Lac. Ας διαθέσουν αυτά τα χρηματάκια, που δε μας περισσεύουν, έτσι τουλάχιστον μας λένε, να φτιάξουν δυο, τρεις πλατειούλες σε γειτονιές. Ο Πρόεδρος σίγουρα δε θα παρεξηγηθεί άμα δεν του κάνει ο Δήμος το τραπέζι κι αυτός απ' ότι ξέρω τα έκοψε τα πολλά πολλά στο μέγαρο την ημέρα της Δημοκρατίας, άλλωστε είναι κι από τα Γιάννενα και τον αγαπάει τον τόπο του. Θα καταλάβει.
Αφήστε που είμαι σίγουρη ότι και οι πρόγονοί μας περισσότερο ικανοποιημένοι θα είναι.
 Άλλωστε για ένα καλύτερο αύριο δεν αγωνίστηκαν;

3 σχόλια:

Ο επιζήσας... είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες... Μα έτσι είναι άλλωστε... Όμως ο νέος δήμος ένα μήνα ζωής έχει... Είναι δυνατόν να γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα... Και αυτό το λέω γιατί νομίζω ότι δείχνει πολλά θετικά δείγματα μέχρι τώρα... Ίσως αξίζει να δώσουμε ένα μικρό έστω περιθώριο χρόνο για να γίνουν όσα πρέπει σε αυτή την άμοιρη πόλη... Η οποία μου λείπει πολύ παρεμπιπτόντως...

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχήν είναι μια παρατημένη περιοχή από όλους τους δημοτικούς άρχοντες. Αυτή η έρημη πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου πάει κι έρχεται και τελειωμό δεν έχει. Φωτισμός ελλιπής, καθαριότητα το ιδιο, συγκοινωνία με το αστικό ΚΤΕΛ ανύπαρκτη. Ακόμα όμως κι αν ο Δήμος έκανε το καθήκον του που δεν το κάνει, τα πάσης φύσεως πιθηκοειδή που διαβιούν στην πόλη θα άφηναν τίποτα όρθιο? Κυκλοφορούν μ ένα σπρέυ στην τσέπη, γράφουν ακατάληπτα σύμβολα παντού, κάθονται στην πλάτη των καθισμάτων,σπάνε,βρωμίζουν, καταστρέφουν!!!

Ororra είπε...

Αυτά τα "πάσης φύσεως πιθηκοειδή" μεγάλωσαν σε μια κοινωνία πλήρης ατιμωρησίας, σε μια κοινωνία με ασαφής κανόνες, σε μια κοινωνία που για να βρεις το δίκιο σου πρέπει να τρέχεις για χρόνια και να ξοδέψεις χρήματα και ψυχικό σθένος, πάντα με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Μεγάλωσαν σε σχολειά, γειτονιές, πλατείες, πάρκα, χωρίς καμία αισθητική και καθαριότητα, κάτι που να τους εμπνέει το σεβασμό, σε μια κοινωνία αποστειρωμένη από ιδέες, δημιουργία και οράματα, σε μια κοινωνία που το ωραίο είναι μακριά και απαγορευτικό, σε μια κοινωνία που όλοι κάνουν το ίδιο. Άλλος παρατάει το παλιό του αυτοκίνητο μέσα στο χωράφι του, άλλος την κατάντια του στο δρόμο, άλλος πετάει τα μπάζα του δίπλα από τους κάδους, κλπ.
Όσο για το νέο Δήμο, εγώ προσωπικά βαρέθηκα να δίνω ευκαιρίες, τουλάχιστον όσο αφορά την καθαριότητα και την περιποίηση. Δε μπορείς να συζητάς από τη μέρα που ανέλαβες για ανακύκλωση, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, αποκατάσταση χωματερών και από την άλλη να αδυνατείς να μαζέψεις τα σκουπίδια από τις γειτονιές της πόλης.