23 Μαρτίου, 2011

Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού 2011

Το έτος 2011 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη». Χαμπάρι δε θα είχαμε πάρει εδώ στην επαρχεία, πίσω από τα βουνά, αν δεν ερχόταν ο Καλλικράτης, το ΔΝΤ και όλη η οικονομική και θεσμική κρίση μαζί. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, η πολιτική μας εξουσία, η τοπική μας αυτοδιοίκηση, πολύ απλά δεν έχει μάθει να οργανώνει καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εμάς τους πολίτες, αλλά το μόνο που ξέρει είναι να μας καλεί να συμμετέχουμε σε κλασικές δοκιμασμένες συνταγές, τύπου δεντροφύτευση.


Το υιοθετημένο πάρκο για το οποίο μας μίλησε ο κ. Φίλιος στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη,  βάφτηκε από τους νέους του "γονείς". Από που πήραν άδεια για τα χρώματα που έβαψαν τα παγκάκια; Μήπως στην περίπτωση υιοθεσίας μπορούμε ανεξέλεγκτα να κάνουμε ότι θέλουμε στο δικό μας πλέον χώρο;
Ακούσατε εσείς π.χ. από τους αρμόδιους δημοτικούς μας άρχοντες, ότι φέτος είναι το Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού; Όχι, φυσικά. Το μόνο που ακούμε είναι ότι δημιουργήθηκε ένα τμήμα εθελοντισμού στο Δήμο και ότι πρέπει όλοι να προσφέρουμε εθελοντικά-δωρεάν τις υπηρεσίες μας.
Να καθαρίσουμε, με λίγα λόγια την πόλη, να αναλάβουμε τον τομέα πρασίνου, ο καθένας στη γειτονιά του, να υιοθετήσουμε πάρκα, πλατείες, το εργοτάξιο του Δήμου, κλπ.
Ο «μεγάλος» Καλλικρατικός μας Δήμος όταν και εάν το επιθυμούμε είναι στη διάθεσή μας, να μας δώσει τα απαραίτητα υλικά εθελοντισμού, δηλαδή σακούλες, γάντια, τσουγκράνες, απορριμματοφόρα, φτυάρια, χρώματα, κλπ.

Όπως φυσικά έχετε αντιληφθεί, οι άνθρωποι πολύ απλά ψάχνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό για το Δήμο και όχι ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Ο εθελοντισμός αγαπητοί κύριοι, είναι από τις πολυτιμότερες προσφορές του ανθρώπου στην κοινωνία. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την εργασία. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση μια κοινωνία να βασιστεί στον εθελοντισμό για να λειτουργήσει στην καθημερινότητά της. Το σίγουρο είναι ότι θα αποτύχει. Ο εθελοντής λειτουργεί και προσφέρει συμπληρωματικά και περιστασιακά σε δομές, θεσμούς και λειτουργίες. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Η εθελοντική δράση, για να επιτύχει το στόχο τον οποίο έχει θέσει, χρειάζεται πέρα από τη δωρεάν προσφορά των εθελοντών και οικονομικούς πόρους για να να είναι αποτελεσματική, π.χ. Γιατροί χωρίς σύνορα, Action Aid, Special Olympics, Ερυθρός Σταυρός, κλπ.

Θα σας συμβούλευα, λοιπόν,  για να πετύχετε το στόχο σας, να οργανώσετε ένα σωστά οργανωμένο τμήμα εθελοντισμού, με σαφείς στόχους και πρόγραμμα, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με οικονομικούς πόρους και προϋπολογισμό κι όχι να βγαίνετε να κάνετε δηλώσεις και καλέσματα μέσω ΜΜΕ.
Με τον τρόπο που ακολουθείτε σήμερα δεν μπορείτε να πείσετε κανένα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν σου αρεσαν τα χρωματα;
θελεις τα μουντα μαυρα και καφε σκουρα;;
ελα βαψτα εσυ, οτι χρωμα θες.
θα αντεξουν περισσοτερο απο τη βροχη το κρυο την υγρασια.
σε κανα δυο μερες το παγκακι πισω απ'το περιπτερο θα το βαψουμε ριγε, ασπρο κοκκινο, τα χρωματα του ολυμπιακου μας, διαφωνεις;

Ororra είπε...

Καλύτερα να τα βάψετε τα χρώματα του ΠΑΣ Γιάννενα για να μην έχετε και κανένα πρόβλημα με τους οπαδούς άλλων ομάδων.
Όσο για τα χρώματα είναι πάρα πολύ ωραία, ανοιξιάτικα και μοδάτα. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με την αισθητική σας. Απλά ρωτάω γιατί έχω κι εγώ καναδυό απέναντι από το σπίτι μου και θέλω να ξέρω αν μπορώ να τα βάψω ότι χρώμα θέλω. Εμένα μου αρέσει το λιλά και το μωβ, καθότι κοριτσάκι. Μπορώ δε μπορώ λες;

Ioannina είπε...

Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει! Κι αν δεν σου αρέσει, "έλα βάψτα εσύ", αμέσως έτοιμη η απάντηση. Δεν έχουμε πλέον δικαίωμα να σχολιάζουμε τίποτα, μα πρέπει να δεχόμαστε το μπάχαλο του Δήμου και τις καμπάνιες σωτηρίας του καθενός.
Ε, συγγνώμη! Όσο και να εκτιμω την αφιλοκερδη προσπάθεια κάποιων, δεν θα σταματησω ποτέ να κάνω κριτική, κυριως για ζητηματα που αφορουν όλους μας, ακομη και αν ειναι σε επίπεδο αισθητικης!
Επειδη κάποιοι είχαν χρόνο, χρήμα, διάθεση κλπ να αντικαταστησουν την ανοργανωσιά του Δήμου, με αποτέλεσμα να κάνουν του κεφαλιου τους, δε σημαινει πως πρέπει να πω και ευχαριστώ!
Φυσικά, μεγαλύτερη ευθυνη εχει ο Δήμος και όχι οι νέεοι wannabe περσόνες της πόλης.