02 Νοεμβρίου, 2011

Ενεργοί πολίτες



Ζούμε εδώ και δύο χρόνια απίστευτες στιγμές. Βουλευτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι δουλεύουν πανικόβλητοι και μας βομβαρδίζουν, ανάσα δεν παίρνουν. Όλος ο λαός ξαφνικά άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Ακούνητοι, αδρανείς και «βολεμένοι» πολίτες βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Η γιαγιά μου, ενενήντα χρονών έχει γίνει ειδήμων στα οικονομικά, μιλάει καθημερινά για spreads, διεθνή χρηματιστήρια, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγορές. Όλη η Ευρώπη, για να μην πω όλος ο πλανήτης έχει μάθει που είναι η Ελλάδα. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε αγκαλιά με το ΔΝΤ, το Σαρκοζί, τη Μέρκελ. Το μυαλό μας έχει μεταμορφωθεί σε υπολογιστικό εργαλείο κάνοντας συνεχώς λογιστικές πράξεις για να βρούμε τρόπους να τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας. Χάσαμε πολλούς φίλους γιατί έχουμε γίνει αντίπαλοι, λόγω διαφορετικών επαγγελμάτων και οικονομικών απολαβών. Σταματήσαμε να ασχολούμαστε με πράγματα που αφορούν την καθημερινότητά μας γιατί από τη μια αντιμετωπίζουμε πλέον βιοποριστικό πρόβλημα και το μυαλό μας ασχολείται μόνο με αυτό κρίνοντας υποδεέστερης σημασίας όλα τ’ άλλα και από την άλλη δε λειτουργεί τίποτε σ’ αυτή τη χώρα, δε λειτουργούσε στο παρελθόν πολύ δε περισσότερο τώρα.


Αισθανόμαστε συνεχώς ότι ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση με κύριο εκφραστή τα κανάλια στην τηλεόραση που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Το ότι έχουμε χρεοκοπήσει το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά οικονομικά και συναισθηματικά είναι δεδομένο. Το ότι χρόνια τώρα το κράτος μας και οι πολίτες του έχει χρεοκοπήσει ηθικά είναι κι αυτό δεδομένο. Το ότι όλοι ζούσαμε την ευημερία της κακοδιαχείρισης και της ανομίας χωρίς να αντιδρούμε, εκτός μειοψηφιών κι αυτό δεδομένο.

Είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε τελικά ποιοι θέλουμε να είμαστε και πως θέλουμε να ζούμε; Ποιες είναι οι ανάγκες μας και με τι θα ήμασταν ευχαριστημένοι; Ποιες είναι οι γενιές που θέλουμε να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε και ποιες επί της ουσίας μας διοικούν και εξυπηρετούμε;
Σ’ αυτά τα ερωτήματα μπορούμε να απαντήσουμε μόνο αν κλείσουμε τις τηλεοράσεις μας, γυρίσουμε την πλάτη στους αυτοονομασμένους «σωτήρες» αυτού του κόσμου και οργανωθούμε σε κινήματα ενεργών πολιτών με άποψη, στόχους και διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: