Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στα Ζευγάρια, εδρεύει σε ένα μικρό, διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται στην πλατεία των Ζευγαριών, αν μπορεί κανείς να την ονομάσει έτσι, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Δε γνωρίζω ακριβώς την ιστορία του μικρού αυτού κτιρίου, αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα μπορεί να μας διαφωτίσει, αλλά έχει σχέση με τους φόρους που πλήρωναν κάποτε οι άνθρωποι για να μπούνε στην πόλη των Ιωαννίνων.
Αυτό, λοιπόν το μικρό, υπέροχο, ιστορικό κτίριο συναγωνίζεται σε τετραγωνικά, το mini market, στα ελληνικά περίπτερο, που πήρε άδεια να τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά του.
Αν έχει κριθεί και το περίπτερο διατηρητέο και το γνωρίζει κι αυτό κάποιος, ας μας ενημερώσει.
Είθισται άλλωστε τα περίπτερα να κοσμούν χώρους μπροστά από ιστορικά κτίρια, αγάλματα, προτομές, τζαμιά, δρόμους, πλατείες, πάρκα.
Στην πλαϊνή δε πλευρά, αυτού του λιλιπούτειου, διατηρητέου, υπέροχου κτιρίου, υπάρχει και ο βοηθητικός χώρος του περιπτέρου, η αποθήκη του.
Άραγε αυτός ο Σύλλογος που είναι Πολιτιστικός και εδρεύει εκεί μέσα, πόσο πολιτισμό καλείται να παράγει, όταν κάποιοι έδωσαν άδεια και του φύτεψαν αντί για παρτέρια με λουλούδια, ένα περίπτερο έξω ακριβώς από την πόρτα του!
Πόσο ελεεινοί μπορεί να είμαστε!
3 σχόλια:
Το μικρό διατηρητέο κτήριο πράγματι ήταν το σημείο που παλιά πλήρωναν φόρο για την είσοδο στην πόλη. Είναι έδρα του πολιτιστικού συλλόγου των Ζευγαριών αν θυμάμαι καλά απο τα τέλη της δεκαετίας του 80. Η πιό σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου είναι η "τζαμάλα" την Κυριακή της Αποκριάς. Εξάλλου και τί άλλο να κάνουν οι άνθρωποι αφού δεν υπάρχει καμμιά οικονομική υποστήριξη απο πουθενά. Τα χάλια της εμφάνισης του κτηρίου χρονολογούνται απο παλιά, από την προηγούμενη θητεία του νυν δημάρχου, παρ΄όλες τις φιλότιμες προσπάθειες παλιού δημοτικού συμβούλου της ίδιας παάταξης που σήμερα δεν συμμετέχει στο Δημοτικό συμβούλιο επιβοηθούσας ομως ως προς την κατάντια και της αδιαφορίας των μέχρι σήμερα διατελεσάντων δημοτικών αρχόντων που κάποιοι προέρχονταν και απο τη γειτονιά.
Το περίπτερο στο συγκεκριμένο σημείο το θυμάμαι απο το 1970 τουλάχιστον σαν το "ακρότατο" σημάδι πολιτισμού στην περιοχή που τότε είχε ελάχιστα σπίτια όπου εβρισκαν οι κάτοικοι τσιγάρα και το μοναδικό τηλέφωνο.
Πριν ένα χρόνο άλλαξε μισθωτές και κάπως ανανεώθηκε η εμφάνισή του χωρίς να παραβλέπω πως πράγματι κατέλαβε κακώς περισσότερο χώρο απ ότι πρέπει.
Ακόμα όμως παραμένει το τελευταίο περίπτερο στη γειτονιά με περισσότερα είδη αλλά πάντα το τελευταίο. Ισως γι αυτό και συγχωρέστε με, το βλέπω με κάποια συμπάθεια ή εστω με λιγότερη ενόχληση σε σύγκριση με τα "υπερ μάρκετ" της πλατείας, της οδού Δομπόλη,της Μακαρίου, της Μητροπόλεως κ.α
Αγαπητέ αναγνώστη, σ' ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες σου. Όσο αφορά τη συμπάθεια,το γεγονός της λάθος τοποθέτησης του περιπτέρου παραμένει γεγονός. Θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί λίγο πιο κάτω ή και μέσα στην απαράδεκτη αυτή πλατεία. Θα εναρμονιζόταν και με το περιβάλλον.
Δε λέμε ότι φταίει ο κάθε περιπτεράς.
Όσο για τις άδειες που δίνονται για τα σημεία τοποθέτησης των περιπτέρων, είμαι πραγματικά πολύ περίεργη και παράλληλα άσχετη, ποιά είναι αυτή η αρχή που τις υποδεικνύει;
Αγαπητή "οικοδέσποινα" (μετά απο τόσες φορές που έχω διαβάσει τα κείμενα σας νοιώθω πως θα μου επιτρέψετε να σας αποκαλώ αγαπητή)φαίνεται ξεκάθαρα απο το κείμενο μου πως συμφωνώ μαζί σας τόσο για το λάθος της τοποθέτησης όσο και για το μέγεθος του περιπτέρου. Ομως η τοποθέτηση του εκεί ανάγεται στο 1970 που το κτήριο του φόρου ήταν τελείως "αχούρι". Αν τοποθετηθεί στην απαράδεκτη πλατεία που πάλι για τη τζαμάλα χρησιμοποιείται δεν θα σταματά κανείς και θα κλείσει πάραυτα. Οι θέσεις των περιπτέρων καθορίζονται απο επιτροπή του δήμου στα πιό εμπορικά σημεία και κυρίως μπροστά απο τις ιδιοκτησίες όσων δεν έχουν το απαραίτητο μέσο στην επιτροπή ώστε να αποτρέψουν την τοποθέτηση και την γιγάντωσή τους. Θα θυμάστε δε σίγουρα την επεισοδιακή τοποθέτηση των περιπτέρων τύπου της πλατείας που τοποθετήθηκαν εκεί με τσαμπουκά και για χρόνια δεν είχαν και ηλεκτρικό ρεύμα.
Δημοσίευση σχολίου